Keman Çeşitleri
Yaylı çalgılar ailesinde en küçük ama en yüksek tonda çalan müzik aletidir. İlk yapılış ve müzik aleti olarak kullanılma tarihi 14. yüzyıla kadar dayanıyor. Daha sonra 19. yüzyıla kadar bir kaç değişikliğe uğramış olsa da hala ilk orijinal halini korumaktadır. Yıllar geçtikçe kalitesinden, sesinden ve popülerliğinden hiç ödün vermemiştir. Hatta yıllar geçtikte kullanıldığı müzik türleri artmış ve neredeyse her müzik türünde yer almıştır. Mersin keman kursu konusunda da Okçu Sanat Merkezi, tarihine saygı duyarak eğitimlerini bu şekilde vermektedir.
Keman
Keman ailesinin en küçük çalgısı olan keman, çene ile omuz arasında sıkıştırılarak ve yere paralel olacak şekilde tutulur. Kemanın tutulduğu taraftaki elin dört parmağı tuşe üzerinde tellere basarak notaları oluştururken, diğer elde tutulan yay keman tellerine sürtülerek tellerden ses çıkartılır. Keman gövdesinin yanlarındaki girintiler, yayın dik pozisyonlardaki hareketini kolaylaştırır.
Viyola
Keman ile aynı şekilde çalınan viyola kemandan biraz daha büyüktür. Gövde uzunluğu 41–45 cm arasında olan viyolanın toplam uzunluğu ise 66 cm’dir. Daha kalın ve daha yumuşak bir ses tonuna sahip olan viyolanın tellerinin nota değerleri de kemandan farklıdır. Viyolanın ses rengi daha çok hüzünlü ve sevdalı şeklinde ifade edilir.
Viyolonsel
İtalyancada bu çalgının “violoncello” olarak ifade edilmesinden dolayı çello olarak da bilinen viyolonsel yaklaşık 1,2 m uzunluğundadır. Gövdesinin en geniş bölümü 40 cm kadar olan viyolonsel büyük boyutundan dolayı oturularak çalınır. Viyolonsel çalacak kişi dik bir şekilde oturur, viyolonselin alt kısmında bulunan metal çubuğu yere dayar ve viyolonseli dizlerinin arasında sıkıştırarak tutar. Viyolonsel yaklaşık 40-45 derecelik eğimle, notalara basacak elin tarafındaki omuz üzerine yatırılır. Diğer taraftaki el de yayı tellere sürterek viyolonseli çalar. Kalın (bas) bir ses tonuna sahip olan viyolonsel orkestralarda genellikle sololar için kullanılır.
Kontrbas
Boyu yaklaşık olarak 1.95 m, eni ise en kalın yerinde 60 cm olan kontrbas, bu boyutlarından dolayı ayakta dikilerek ya da yüksek bir taburede oturularak çalınır. Kontrbas çalınırken dik tutulur. Keman ailesinin en kalın sesli ve en büyük üyesi olan kontrbas, bir elle tuşe üzerindeki tellere basılarak ve diğer elle de yayı tellere sürterek ya da teller parmak ile çekilerek çalınır. Özellikle caz müziğin vazgeçilmez bir çalgısı olan kontrbas, senfonik orkestraların da temel çalgılarından birisidir.
Keman kursu sabır ve özveri gerektiren bir kurstur. Öğrenilmesi zaman alır ve sıkı çalışmak gereklidir. Kişinin kendi isteğinin ve çalışmasının yanında öğreten kişininde aynı özellikle sahip olması gerekir. Keman sanatını iyi bilen ve özümlemiş kişilerin öğretmesi her zaman için en sağlıklısıdır. Mersin’de keman kursu arıyorsanız Okçu Sanat Merkezi bu anlamda en iyisidir.
keman keman kursu mersin keman kursu mersin'de keman kursu okçu sanat merkezi